Contacte

Activitats esportives escolars amb vincle al territori

Finançament de la pràctica nàutica entre els escolars des de l’Ajuntament de Mazarrón

L’Ajuntament de Mazarrón i l’Escola de Vela Grimpola desenvolupen al llarg del curs 2017/2018 el Programa Educatiu d’Esports Nàutics “Driza ¡Todos a la Mar!” finançat pel consistori municipal amb l’objectiu de fomentar la pràctica esportiva, el respecte al medi ambient i formar a les futures generacions en activitats pròpies que són part del perfil socioeconòmic del municipi.

El programa combina classes teòriques en les aules amb jornades pràctiques en les aigües. Està dirigit a 800 escolars de 6º de Primària i 4º de la ESO de tots els centres educatius del municipi. L’activitat queda integrada com una unitat didàctica dins de l’assignatura d’Educació Física. El projecte es va iniciar amb la formació del professorat dels centres educatius en l’Escola de Vela. Els monitors fan una classe teòrica en la que aporten material nàutic per instruir l’alumnat. Ja en una tercera fase, els escolar gaudeixen de dos jornades pràctiques en l’aigua. Finalment els professors i els monitors avaluen als alumnes.

Més Informació

 

Navegar des de l’escola a Viana do Castelo, Portugal

En el Pla Estratègic de Viana do Castelo 2010–2020 apareix un projecte sobre els esports nàutics. En aquest es contempla el “reforçament de la ciutat a la nàutica esportiva dins de l’espai atlàntic”. Seguint aquest principi, l’Ajuntament ja ha invertit més de 8 milions d’euros en millores i creació de noves infraestructures per al desenvolupament d’ esports nàutics com la vela, rem, piragüisme, surf, windsurf, etc. El Club de Vela compta amb una nova instal·lació nàutica, el Centre de Vela, que té uns 1.892 m2, i on tenen lloc esdeveniments a escala internacional, com el campionat d’Europa Juvenil OPEN de la Classe Laser Radial, que impliquen la presència de més 260 esportistes (sumat als pares i entrenadors) de 33 països de tot el món.

Per avançar amb l’estratègia de vinculació de la ciutat amb el mar, s’ha impulsat el projecte “Centre de Mar de Viana do Castelo“. En ell s’aposta pels esports nàutics a través de la promoció d’aquests als col·legis de la ciutat. Els 1.600 estudiants poden practicar aquests esports nàutiques, i aquest fet queda reflectit en els seus currículums escolars. Això, al seu torn, s’ha vist reflectit amb un augment significatiu de la participació dels joves en les activitats organitzades pels clubs nàutics locals. També, a través d’una cooperació entre els clubs, el municipi i la secretària general d’esports portuguesa, s’ha potenciat aquests esports a través de proves nacionals i internacionals. La ciutat compta amb esdeveniments internacionals en rem, surf i vetlla, la qual cosa li ha reportat una gran projecció internacional sobre el seu projecte “Economia del Mar” a través dels esports nàutics.

També s’ha inclòs en aquest projecte la cultura costera marítima. En un antic vaixell-hospital, el vaixell Gil Eanes, s’ubica un “centre de mar” en el que es realitza la promoció de la biodiversitat i sostenibilitat de la costa i el mar entre els escolars, i la ciutadania en general, de Viana do Castelo. Els joves escolars combinen la seva formació amb la protecció del medi marí i l’aprenentatge d’esports nàutics. Els clubs nàutics han incrementat notablement el nombre de nous inscrits. Així mateix, molts pares d’alumnes s’han iniciat en aquest tipus d’esports.  Viana de Castelo no solament lidera la implantació dels esports nàutics dins del EixoAtlàntic (que comprenen més de 30 ciutats de Galícia i nord de Portugal, fins al sud de Porto), sinó a nivell de Portugal. El projecte ha tingut el suport econòmic dels programes regionals del nord del país. S’ha fet una inversió de 8 milions d’euros per a la construcció  les noves infraestructures, recuperació d’antigues embarcacions, adquisició de noves, i en el suport de proves esportives d’àmbit nacional i internacional. Organitzen, alhora, esdeveniments internacionals basats en el coneixement, que impliquen a estudiants de nivell superior i universitari. Existeixen convenis amb l’Institut Politècnic de Viana do Castelo, el qual té un grau superior en esports nàutics d’oci, i a través del qual s’intercanvien experiències en l’ensenyament dels esports nàutics.

Així, l’estratègia en la seva primera fase s’ha basat en la creació de la infraestructura nàutica, la segona en la difusió de la pràctica esportiva entre el jovent de la ciutat, i en una tercera fase s’ha generat ambient pel foment d’empreses privades de serveis adreçades a l’oci i l’activitat nàutica esportiva, contribuint al mateix temps a que el turisme nàutic sigui més efectiu. Hi ha un projecte per a la construcció d’un hotel, que tingui totes les facilitats per pràctica d’esports nàutics. L’empresa que ho ha engegat, no solament incrementarà el turisme nàutic a la zona, sinó que també atraurà públic de països del nord d’Europa per a la pràctica del surf i kitesurf.

Una de les apostes del municipi ha estat “la democratització de l’ensenyament dels esports nàutics”, que s’ha realitzat conjuntament amb els clubs i els centres escolars per facilitar l’accés, i crear les condicions perquè els joves tinguin contacte amb aquests esports. Des de l’Ajuntament es continua apostant per la promoció i sensibilització, juntament amb els col·legis, al voltant dels esports nàutics.

Més Informació

Getxo participa en un programa europeu d’esports nàutics

Getxo forma part d’una particular lliga en la que es troben també les localitats de Pesaro (Itàlia), Gdynia (Polònia), Stropkov (Eslovaquia), Nancy (Francia) i Dubrovnik (Croàcia). Totes elles participen en un programa europeu de promoció d’esports que es practiquen a l’aigua. Durant 24 mesos les sis ciutats estan treballant de manera coordinada per posar en marxa iniciatives amb la intenció d’impulsar l’activitat física lligada a pràctiques aquàtiques, tant en l’àmbit escolar com en la de clubs i l’esport aficionat.

En concret aquesta iniciativa pertany a Erasmus+Sport, un projecte subvencionat per la Unió Europea i que es dirigeix a organismes públics i entitats sense ànim de lucre, amb l’objectiu de donar a conèixer els esports de mar. El programa s’ha denominat Wave on Wave (Wow) i compta amb un pressupost total de 500.000€, dels que Getxo administra vora 100.000€.

La localitat getxotarra avança en la defensa de les disciplines esportives vinculades al mar. En el programa de multiesport que ofereix a escolars en l’etapa de Primària (6, 7, 8, 9 i 10 anys), els nens es submergeixen en el terreny del surf, la vela, el kayak, el piragüisme, paddel surf, el rem i, inclús, la pesca.

Més Informació

 

Projecte pilot per apropar els escolars als esports nàutic a Soria

La Junta de Castella i Lleó a través del Centre de Formació del Professorat i Innovació Educativa de Soria (CFIE), amb la col·laboració de l’Àrea de Programes Educatius i Direcció Provincial d’Eduació de Soria, va desenvolupar en la base nàutica de El Calar, un projecte pilot de nàutica en Educació Primària. Participaren 45 alumnes de 6º de Primària del Centre d’Educació Infantil i Primària Las Pedrizas. Van realitzar, des de les 10:00h fins les 19:00h, esports nàutics en l’embalse de La Cuerda del Pozo. Els alumnes van fer navegació amb “raqueros” i piragües. L’objectiu d’aquest projecte es apropar als alumnes el coneixement dels esports nàutics i fomentar les activitats físiques a l’aire lliure.

Més Informació

“Semana Azul” – Programa Educatiu per activitats nàutiques a Fuerteventura

El Cabildo de Fuerteventura a través de la Conselleria d’Esports convoca el programa d’activitats nàutiques “La Setmana Blava” per la promoció dels esports nàutics entre la comunitat educativa i per la conservació del món marí. Aquest programa es dissenya per permetre cada any que un millar de nens/es, entre centres d’ensenyament primari (5º curs) i centre d’ocupació insular, reben al llarg del curs escolar la seva iniciació en esports nàutics (optimist, raquero i piragüisme).

Els grups s’organitzen entre deu estudiants per monitor i durant la setmana d’iniciació s’imparteixen sessions teòriques i pràctiques en horari lectiu de 9:30 a 12:30 hores. Les activitats es duen a terme en diverses escoles nàutiques de l’illa.

Més Informació

Escoles a la Mar i Programa Blau de la Generalitat Valenciana

Amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge de diverses disciplines nàutiques i fomentar la pràctica esportiva en el medi natural, la Generalitat disposa d’una xarxa d’escoles nàutiques, les Escoles de la Mar de la Generalitat, que ofereixen als ciutadans i ciutadanes l’oportunitat de gaudir del mar i la seva costa. A les Escoles de la Mar s’imparteixen cursos d’iniciació i perfeccionament, fonamentalment pràctics, que inclouen les modalitat de vela lleugera, vela creuer, windsurf surf de vela, piragüisme, paddle surf i rem.

Anualment, l’activitat a les Escoles de la Mar de la Generalitat s’organitza mitjançant la campanya “A la Mar” i compren el Programa Blau. Durant el període escolar, des de l’inici del curs al setembre fins al seu final al juny, el programa es dirigeix a grups de centres educatius a partir de 1r curs de primària, universitats, ajuntaments i associacions i altres entitats que vulguin participar en activitats esportives en l’àmbit marí.

Més Informació

Els joves de El Prat de Llobregat practiquen vela i altres activitats nàutiques a preus assequibles

Els i les adolescents i joves del Prat poden practicar diverses activitats nàutiques (caiac, pàdel surf, catamarà i patí de vela) a un preu de 15 euros trimestrals, gràcies al programa municipal Club Esport Jove. Amb aquest programa, l’Ajuntament del Prat vol incentivar la igualtat d’oportunitats en l’accés a la pràctica de les diferents disciplines esportives. Les activitats nàutiques es fan durant els mesos d’abril i maig, cada dilluns a la tarda al Centre Municipal de Vela.

El programa, a més, facilita tarifes socials perquè, a partir de 20 euros a l’any, els nois i noies del Prat d’entre 12 i 18 anys puguin accedir durant tot l’any als Centres Esportius Municipals (CEM) entre les 15 i les 18 h. Hi poden practicar exercici lliurament o participar en les activitats dirigides organitzades pels centres.

En el marc d’aquest programa, en què estan inscrits 250 adolescents i joves del Prat, també s’oferten excursions puntuals a preu assequible com el bateig de mar, els recorreguts en bici a la platja, les sortides a la bolera, les activitats de senderisme, etc. Durant el bateig de mar, que enguany se celebrarà el dissabte 26 de maig,  tenen l’oportunitat de practicar activitats nàutiques. El bateig de mar no està adreçat únicament als adolescents i joves que fan el taller trimestral d’activitats nàutiques, sinó al conjunt de nois i noies inscrites al Club Esport Jove.

Més Informació

 

Vela escolar a El Prat de Llobregat

Des de l’Ajuntament de El Prat de Llobregat s’ofereixen als centres educatius de la ciutat jornades esportives que permeten, durant diferents sessions, tenir un primer contacte amb els esports nàutics, especialment amb la vela lleugera. Els objectius de l’activitat persegueixen donar a conèixer l’esport de la vela a l’alumnat del municipi, i promocionar a la vegada el Centre Municipal de Vela, apropant les seves activitats a la ciutadania.

L’activitat consisteix en una sessió teoricopràctica al centre educatiu (1h) amb un tècnic de la Federació Catalana de Vela per facilitar conceptes bàsics de navegació. Es realitza la sessió pràctica de vela (3h) dins de l’horari lectiu. Es permet la navegació en diferents embarcacions, especialment vela lleugera. L’Ajuntament, en l’oferta de l’activitat, inclou el transport des de l’escola al Centre Municipal de Vela. També s’ofereix una sessió pràctica opcional al Centre Municipal de Vela (2h) fora de l’horari lectiu. Es facilita un dia/horari concertat perquè els alumnes puguin dur a terme aquesta sessió, i no s’hi inclou el transport. L’alumnat de 1r d’ESO és el receptor d’aquesta activitat.

Més Informació

Programa esport blanc escolar a les escoles de l’Alt Pirineu i Aran

El programa Esport Blanc Escolar, que arriba a totes les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, a més de les comarques del Solsonès, Berguedà i Ripollès, està inclòs dins de l’horari lectiu i integrat a l’assignatura d’educació física. L’objectiu és impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern i educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure i conèixer l’entorn. Aquest programa compta amb un pressupost de 465.000 euros per tota Catalunya. Aquesta activitat suposarà un cost de 20 euros per cada alumne quan el cost real de l’activitat és de 176 euros.

La durada del programa és de vuit sessions al segon trimestre del curs escolar pels alumnes de 3r i 4t de primària. Es tracta d’un programa multidisciplinar: els alumnes faran tres classes d’esquí nòrdic, tres d’esquí alpí i dos de surf de neu.

El programa d’Esport Blanc està impulsat per la Secretaria General de l’Esport i el Departament d’Ensenyament i compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els Consells Esportius, les estacions d’esquí, els Consells Comarcals, la Diputació de Lleida i el Conselh Generau d’Aran.

Més Informació