Territori
Sant Celoni té un paper de capitalitat en l’àmbit del Baix Montseny, en l’entorn natural del Montnegre i el Montsey.
Es detecta una certa reacció dels actuals residents a incrementar el nombre d’habitants en base a nous desenvolupaments, especialment si aquests són de tipologia plurifamiliar.
Les urbanitzacions tenen dèficits d’urbanització que els residents difícilment poden finançar via quotes. No existeixen greus conflictes urbanístics, a excepció del polígon industrial “Les Ferreries” (que es va proposar en un moment desclassificar com a sòl industrial). Però existeix un debat sobre la necessitat o no de dotar al municipi de més sòl industrial. En tot cas els polígons industrials existents tenen dèficits d’urbanització. Cal considerar la singularitat de la Batllòria com a nucli diferenciat.
Acessibilitat i mobilitat
El nucli urbà es troba encotillat per les infraestructures, especialment la C35, que dificulten la relació amb l’entorn natural. Cada vegada més augmenta la mobilitat laboral (residents que treballen en d’altres municipis, i a l’inrevés). Existeix la percepció d’un ús generalitzat i exagerat del vehicle individual privat.
Es duen a terme molts petits projectes de millora i/o renovació de la via pública (accessibilitat, voreres, pavimentat, enllumenat…)
Les persones i la qualitat de vida. Els equipaments
La població va augmentar en unes 4.500 persones en els últims anys (fins uns 17.700 residents), en part degut al canvi de segona residència en primera –a les urbanitzacions del municipi, per part de persones jubilades procedents de l’àrea metropolitana, i emigració estrangera, i recentment per persones dels pobles de l’entorn que busquen major centralitat i serveis.
La percepció és que el conjunt del municipi és de classe mitja-mitja, mitja-baixa. Existeix un nivell alt d’equipaments socials, però cal validar si és suficient per al paper de capitalitat local de Sant Celoni. S’intueix un possible dèficit futur en residencies socio sanitàries. El sistema educatiu depèn gairebé en exclusiva de l’escola concertada. Es troba en projecte la piscina descoberta.
Economia del territori
Sant Celoni va créixer com a municipi industrial després de la implantació de grans empreses, especialment del sector químic. Actualment existeixen 7 empreses multinacionals que treballen en sectors distints, de la química fina a les resines o els polímers. Les empreses actualment es troben en relatiu creixement, però ocupen un nombre inferior de persones degut a l’automatització de processos. Existeixen alguns dèficits en la qualitat d’urbanització dels polígons industrials. Tenen un fort impacte en relació a l’àmbit d’afectació urbanística del risc químic. El curs del 2017 s’inicia el primer cicle de formació professional sobre química a l’Institut de Sant Celoni.
Existeixen empreses proveïdores, tallers i comerços (uns 300), que completen la base econòmica del municipi. Aquest teixit comercial dona servei a tot l’àmbit del Baix Montseny.
Amb un pressupost d’uns 18 M€, s’inverteix sobre 1,5 M€ cada any. L’endeutament és del 45%.
Veure Inversions 2016
Mediambient i sosteniblitat
Cal valorar els beneficis i inconvenients de la industria química, en especial pel que fa a la seva incidència ambiental.
La idea del bosc apareix lligada al projecte del Museu Europeu del Bosc (aturat temporalment avui en dia per diverses raons urbanístiques i econòmiques), i també al Pla estratègic del bosc.
S’està estudiant la recollida de residus porta a porta.