Entre les amenaces al planeta, pocs situen el consum com una d’elles, encara que els efectes del consum sobre els límits planetaris són evidents i poden ser fàcilment reversibles.

Els models de consum i producció del marc socioeconòmic vigent són insostenibles a mig termini. Els recursos naturals que inclouen matèries primeres, aigua, energia, biodiversitat i terra fèrtil, formen la base de la nostra vida. La roba que vestim, el menjar que mengem, l’aigua embotellada que bevem i, al cap i a la fi, totes les coses que utilitzem, es produeixen amb recursos naturals que s’extreuen de la Terra i que són transformats pels éssers humans.

La demanda de recursos a nivell internacional està per sobre de la capacitat terrestre de renovar-se. El Banc Mundial indica que si es compleix el pronòstic de que la població mundial arribi als 9600 milions de persones l’any 2050, es necessitaran prop de tres planetes Terra per proporcionar els recursos naturals suficients per a mantenir l’estil de vida actual de la humanitat.

Com puc consumir de manera més responsable?

El model agroalimentari té un elevat impacte per al medi ambient i la salut. El sector agrícola en conjunt emet prop del 25% dels Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH), dels quals el 14% provenen de la ramaderia. A més a més també és un sector que consumeix molta aigua, per exemple, per produir 1 kg de filet de vedella es necessiten 15000 litres d’aigua, en canvi per produir 1 kg de pastanagues fan falta 131 litres d’aigua. 

Les persones podem canviar el futur de l’alimentació a través del nostre consum. La nostra dieta és una eina poderosa que pot ajudar a canviar el model predominant d’agricultura, potenciant un model emergent que afavoreixi la sobirania alimentària i el respecte per a la salut del planeta i la salut humana. 

#1 Menja aliments de veritat 

Evita, en la mesura del possible, els productes ultra processats i pre-cuinats.

#2 No malbaratis aliments

Més del 30% d’aliments produïts al món acaben a la brossa.

#3 Consumeix productes ecològics

Respecten el medi ambient i la teva salut, ja que són cultivats sense plaguicides ni fertilitzants artificials. Els mètodes de producció agrícola i ramadera provoquen menys emissions, incrementen l’agrodiversitat, la fertilitat del sòl i mantenen el medi rural viu. Pots apuntar-te a un grup de consum, comprar en botigues especialitzades o directament als productors als mercats. 

#4 Compra productes locals

Un dels grans causants de les emissions de diòxid de carboni i altres gasos és el transport. Si intentem que el menjar que consumim hagi estat produït a prop d’on vivim, evitarem generar aquesta gran quantitat de CO2 que genera el transport. 

#5 Opta per productes de temporada

La naturalesa és sabia i ens dona a cada estació el que el nostre cos necessita. Fora de temporada, els productes del hort es conserven en neveres gegants durant setmanes o mesos. Tant fred suposa generar moltes tones de CO2.

#6 Menys carn i millor

Basa la teva alimentació en productes d’origen vegetal, a més de ser bò per a la teva salut, també ho és per al planeta. Intenta que la carn i altres derivats animals que consumeixis procedeixin de ramaderia extensiva, ecològica i local.

L’automòbil és el mitjà de transport que més impactes provoca, que resulta més car i que més energia consumeix. El seu principal problema és el seu ús generalitzat i desmesurat que provoca la congestió i ineficàcia de tot el transport viari, i com que funciona amb motors de combustió que utilitzen derivats del petroli, és el principal causant de la contaminació atmosfèrica i sonora a les ciutats. 

#1 Camina sempre que puguis

Caminar té unes emissions de carboni equivalents al desgast de la sola de les teves sabates, caminar és la millor opció mediambiental. Caminar a més és una de les formes més senzilles i barates de cuidar la teva salut. 

#2 Mou-te amb bicicleta

Ocupa poc espai i no consumeix res, és silenciosa, ràpida, neta i permet estar en forma i conèixer millor la ciutat.

#3 Utilitza el transport públic

Moure’s amb mitjans de transport col·lectius, com tren, metro o bus, és la millor manera de reduir les emissions que generem per desplaçar-nos i l’espai que consumim. 

#4 Vola solament quan sigui realment necessari

L’avió és el mitjà de transport més contaminant de tots, sobretot en distàncies petites inferiors als 1000 km, en que el seu ús no està justificat per les emissions que general. Encara que a moltes persones ens encanta viatjar, hem de pensar si les emissions que generarem compensen la nostra estada al lloc de destí: no hi ha res més insostenible que agafar un avió per estades curtes, com s’ha posat últimament de moda a causa dels bitllets d’avió barats i del creixement de les companyies low cost. 

Els plàstics, i concretament els d’un sol ús, així com les ampolles d’aigua, les bosses, les palletes, etc, han envaït les nostres vides. Els seus efectes s’estenen des de l’Àrtic a l’Antàrtida, i causen estralls en les espècies marines. Reduir l’ús i l’impacte que els plàstic tenen sobre els ecosistemes és responsabilitat de totes, tant de les administracions públiques com dels usuaris. L’ús del plàstic és insostenible i un clar exemple dels impactes de la cultura d’usar i llençar. 

#1 Canvia les bosses de plàstic per altres bosses reutilitzables, carrets o cistelles d’anar a comprar.

#2 No utilitzis gots, plats i coberts de plàstic quan siguis fora de casa.

El millor és dur els teus propis utensilis. Si compres menjar o beguda demana que no l’emboliquin amb plàstics o porta els teus propis recipients o ampolles reutilitzables.  

#3 Compra els aliments a granel i evita els excessos d’embalatges

És més barat, et permet escollir la quantitat que necessites i a més a més la qualitat és millor. 

#4 Aconsegueix productes d’higiene personal que no estiguin envasats en plàstics i que no continguin microplàstics en la seva composició.

Per exemple, usant pastilles de sabó en lloc de gel de dutxa. Que siguin naturals i més sans. 

La indústria de la moda és la segona més contaminant del planeta, no solament pels tòxics que s’utilitzen en la seva fabricació, si no també pel seu transport. Des de l’any 2000 s’ha més que duplicat la producció de roba. Actualment s’estan fabricant cada any 100 mil milions de peces. De mitjana, una persona compra en l’actualitat un 60% més de roba i la manté la meitat de temps que fa 15 anys. Tota aquesta roba té un cost, les peces que comprem ens duren la meitat de temps i ens desprenem d’elles molt més ràpid. Reutilitzar, reparar, conservar la roba redueix les emissions de CO2, aigua i matèries primeres. També es pot optar pel consum de moda ètica i sostenible. 

#1 Cuida la teva roba

Si conserves la teva roba, a banda de estalviar diners, també redueixes les seves emissions, l’aigua i les matèries primeres emprades en la seva producció. 

#2 Fes-te la teva pròpia roba

Aprèn costura, transforma els residus en objectes de valor, arregla la teva roba…

#3 Intercanvia la roba amb algú

La forma més simple d’allargar la vida de la teva roba és donar-li un nou ús. 

#4 Compra en botigues de segona mà 

Lo nou no sempre és lo millor.

#5 Compra roba de marques ètiques, sostenibles i de producció local.

L’energia és la principal causant del canvi climàtic, produeix moltes més emissions que la resta de sector junts i causa certa contaminació local que afecta a la salut dels ciutadans. La societat s’ha acostumat a consumir energia de forma generalitzada i desmesurada, depenent de la crema de combustibles fòssils com el carbó, gas i petroli.

#1 Apaga allò que no utilitzis

La energia més neta és aquella que mai s’arriba a consumir. Bona part del consum dels habitatges es malbarata en aplicacions que no tenen un ús útil. Deixar les llums enceses o la calefacció en una habitació on no hi ha ningú o l’aixeta oberta son un bon exemple. Un cas especial de malbaratament energètic es el consum “stand by” dels equipaments electrònics que es deixen endollats. Aquest consum representa gairebé el 8% d’un habitatge.

#2 Agafa costums d’eficiència energètica

Existeixen petites accions que es poden fer de forma quotidiana que permeten reduir el consum energètic d’una llar. Cuinar amb el calor residual, rentar la roba amb aigua freda, estendre la roba i no utilitzar assecadora… Petites accions en el dia a dia que permeten reduir el consum energètic, d’aigua i fins i tot de recursos propis.

#3 Compra equipament eficient

En el últims anys els electrodomèstics han millorat molt la seva eficiència. Quan faci falta renovar un d’aquests aparells cal escollir productes amb la millor etiqueta energètica. Encara que inicialment siguin més cars, l’estalvi obtingut durant la seva vida útil compensa.

#4 Consumeix energia verda

Darrere la reducció en el consum d’energia, cal minimitzar les emissions del consum restant. Obtenir aquesta energia de fonts renovables, mitjançant autoconsum solar o eòlic és una bona opció que a més permet reduir la dependència de la xarxa. Una altra opció seria escollir una comercialitzadora verda que certifiqui l’origen de la seva energia.

Relacionat