Al món i també a Catalunya podem trobar associacions, ONG, cooperatives i molts individus que activament lluiten contra el canvi climàtic i per un model de vida més sostenible.
PTP Promoció del Transport Públic
Des de 1993 reivindiquen un millor transport públic per aconseguir un país més sostenible i una societat més cohesionada, amb més igualtats.
Amics de la Bici
Des del 1982 Amics de la Bici ha realitzat multitud d’activitats per promocionar i reivindicar l’ús de la bicicleta com a vehicle de transport a la ciutat.
http://www.amicsdelabici.info/
SOS Costa Brava
Agrupació de persones, organitzacions i plataformes que lluiten contra les amenaces que planen sobre el medi ambient, el paisatge i la qualitat de la vida a la Costa Brava.
https://www.soscostabrava.cat/
Grup en Defensa del Ter
El Grup en Defensa del Ter va néixer l’any 1989 amb l’objectiu de recuperar la vida i l’entorn de la Conca del Ter. A partir de l’interès pel riu i de la preocupació per totes les problemàtiques que hi fan referència el GDT ha ampliat l’àmbit de la seva actuació a multitud de temes relacionats amb el medi ambient. Actualment podem dir que el seu àmbit d’actuació territorial va més enllà de la Conca del Ter.
OSMON
Osmon és una associació que actua en l’àmbit mediambiental, natural i del nostre entorn diari per a intentar reduir al màxim possible l’impacte negatiu dels humans en el canvi climàtic. El seu objectiu és deixar el món una mica millor de com l’han trobat.
Espigoladors
Espigoladors és una organització sense ànim de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari al mateix temps que apodera a persones en risc d’exclusió social d’una forma transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
Som mobilitat
Cooperativa de consum sense ànim de lucre que treballa per una mobilitat més sostenible. Ofereixen serveis per compartir vehicles elèctrics entre veïnes, entitats, empreses i administracions a tot Catalunya.
https://www.sommobilitat.coop/
Som energia
Som Energia és una cooperativa de consum d’energia versa sense ànim de lucre. Les activitats principals són la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable. Estan compromesos a impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable.
aracoop
aracoop és un programa marc de cooperació público-privada, promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb la participació de la Confederació i les Federacions de cooperatives i la Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, amb la col·laboració de més de 100 institucions públiques i privades implicades en la creació i creixement d’empreses de l’economia social i cooperativa. Ofereixen informació de les cooperatives en relació a la sostenibilitat i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
http://aracoop.coop/wp-content/uploads/Exposicio_Les_cooperatives_amb_els_Objectius_de_Desenvolupament_Sostenible.pdf
Vandana Shiva
“La natura es redueix a mesura que creix el capital. El creixement del mercat no pot solucionar la mateixa crisi que crea.”
Vandana Shiva, filòsofa, ecologista i escriptora és una activista índia del moviment conegut com ecofeminisme amb una llarga trajectòria lluitant pels drets de les dones agricultores índies. Lluita contínuament contra la política neoliberal de globalització i a favor dels drets dels pobles denunciant que la cobdícia de les corporacions usurpen els recursos naturals, com la terra i l’aigua i violen els drets fonamentals de la seva gent. Els seus coneixements i profunda experiència dins del moviment mundial de la sostenibilitat del medi ambient, han ajudat a canviar el món i a crear un futur millor per a tots.
Pots seguir a Vandana Shiva a Twitter @drvandanashiva
Greta Thunberg
“El meu missatge és que us estem observant. Tot està malament. No hauria d’estar aquí dalt. Hauria d’estar a l’escola a l’altra banda de l’oceà. Tots vosaltres heu acudit als joves buscant esperança. Com us heu atrevit? Heu robat els meus sobnis i la meva infantesa amb les vostres paraules buides. Però sóc una de les afortunades. La gent està patint.”
Greta Thunberg és una activista sueca que, als 15 anys d’edat, va començar a protestar davant del Parlament de Suècia, per la necessitat d’accions immediates per combatre el canvi climàtic i generar consciència sobre l’escalfament global. La seva “vaga escolar pel clima” va començar a atreure l’atenció als mitjans de comunicació i des d’aleshores s’ha convertit en una activista del clima.
Pots seguir a la Greta a Twitter @GretaThunberg i a Instagram @gretathunberg
Yayo Herrero
“El territori i el cos de les dones són el camp de batalla i de resistència… La nostra prioritat és posar al centre la vida, no només la nostra, sinó les d’una humanitat que naufraga.”
Yayo Herrero López és una antropòloga, enginyera, professora i activista ecofeminista espanyola. És una de les investigadores més influents en l’àmbit ecofeminista i ecosocialista a nivell europeu. És llicenciada en Antropologia Social i Cultural, Enginyera Tècnica Agrícola, diplomada en Educació social i DEA en Ciències de l’Educació. Ha estat coordinadora estatal d’Ecologistes en Acció i ha participat en nombroses iniciatives socials sobre promoció dels Drets Humans i ecologia social. Actualment és professora de la Universitat Nacional d’Educació a Distància i directora general de la FUHEM. Col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació.
La recerca de Yayo Herrero se centra en la crisi ecològica actual derivada del model de desenvolupament i producció capitalista. En aquest sentit, sosté que el propi capitalisme no pot existir sense que existeixi creixement econòmic, però que en un món físic que té límits, un creixement indefinit és impossible. A més, sosté que en aquest model econòmic es prevalen treballs superflus, mentre que els treballs que fan possible el manteniment de la vida humana, com la producció agrícola o el treball reproductiu, estan completament precaritzats o directament exclosos de tota remuneració. D’aquesta manera, proposa una transició cap a un model econòmic diferent, que tingui en compte la inclusió social de totes les persones i sigui compatible amb la capacitat de regeneració de la naturalesa.
Pots seguir a Yayo Herrero a Twitter @yayo_herrero i a Instagram @yayoherrerol
Xiye Bastida
“Estem a la Terra per cuidar la vida. Estem a la Terra per cuidar-nos els uns als altres.”
Xiye Bastida és una activista pel clima que viu actualment a Nova York i és una de les principals organitzadores de la vaga climàtica Fridays For Future. Va néixer i es va criar a Mèxic formant part dels pobles indígenes Otomi-Toltec. Xiye forma part del comitè d’administració del moviment Peoples Climate Movement, on s’encarrega de donar veu als joves a les organitzacions pel clima. Va rebre el premi “Spirit of the UN” l’any 2008.
Pots seguir a la Xiye a Twitter @xiyebastida i a Instagram @xiyebeara
Kallan Benson
“No us deixeu intimidar per allò que creieu que no podeu fer. Feu el que pugueu. Obteniu informació sobre el problema. És important centrar-nos en pendre millors decisions, no en trobar la resposta correcta al problema.”
Kallan Benson és la coordinadora nacional de Friday For Future USA i coorganitzadora del grup de treball Outreach dels Fridays For Future Internacional. En menys d’un any, els seusesforços han generatu un gran moviment col·laboratiu, amb gairebé 140 comunitats setmanals en vaga a tot el país. Co-dirigeix una iniciativa d’activisme artístic col·laboratiu, Parachutes for the Planet, que convida als participants a expressar les seves preocupacions sobre el futur a través de l’art comunitari. El seu activisme va ajudar a guanyar una prohibició de fracking a tot l’estat de Maryland i les factures per reduir la dependència del combustible fòssil a Maryland i al districte de Columbia.
Pots seguir a la Kallan a Twitter i a Instagram @releaf4us
Vic Barret
“El trajecte de mirar-me a mi mateix i la meva identitat… m’ha deixat clar que alguna cosa calfer. Com no pots fer res quan la gent està morint?”
Vic prové de les terres baixes a Nova York i ha experimentat conseqüències climàtiques de primera mà com l’huracà Sandy. Vic forma part del moviment Alliance for Climate Education i va parlar a la COP21 de la Conferència pel Canvi Climàtic de les Nacions Unides i també va parlar a la seu de les Nacions Unides de Nova York.
Pots seguir al Vic a Twitter @vict_barrett i a Instagram @vicbarrett_
John Paul Jose
“L’Índia hauria de declara l’emergència climàtica. La biodiversitat i la cultura estan sota amenaça directa per la nostra crisi climàtica.”
John Paul Jose, activista, escriptor i ambaixador de la pau mundial, aporta el punt de vista Índi a la crisi climàtica. Des de debats dels impactes sobre els boscos i arbres emblemàtics de l’Índia, fins a analitzar les connexions entre l’acció climàtica i el desenvolupament sostenible, l’aigua i la seguretat alimentària…
Pots seguir al John Paul a Twitter i a Instagram @johnpauljos
Luisa Neubauer
“El que la comunitat mundial està fent amb el planeta, algún dia serà descrit com el fracàs polític més gran del nostre temps.”
La Luisa és una estudiant de geografia, activista i membre del partit ecologista alemany, i l’últim any s’ha convertit en la cara alemanya de les manifestacions per la protecció climàtica de Fridays For Future.
Pots seguir a la Luisa a Twitter @Luisamneubauer i a Instagram @luisaneubauer
Isra Hirsi
“És el meu futur, és el futur dels més joves, i no és el futur dels més grans.”
Isra Hirsi és la cofundadora i co-executiva de 16 anys de la US Youth Climate Strike, l’organització que lidera les vagues climàtiques dels estudiants. Inspirada per la crisi de l’aigua de Flint, Isra lluita per la justícia climàtica. Com a dona musulmana negra, destaca la importància de la interseccionalitat en el moviment per la justícia climàtica. També forma part de la MN Can’t Wait, una coalició d’organitzacions juvenils que demana al govern de Minnesota que prengui mesures.
Pots seguir a la Isra a Twitter i a Instagram @israhirsi
Holly Gillibrand
“Quan hi ha unes 200 espècies extingides cada dia, fa molta por. Així que has de fer tot el que puguis.”
Des del seu poble remot als Highlands escocesos, aquesta jove de 13 anys ajuda a construir un moviment de nens i nenes al Regne Unit que demanen més acció en la crisi climàtica.
Holly Gillbrand és una ambaixadora jove escocesa de The Big Picture i de la campanya per a la promoció de la beneficència animal OneKind.
Pots seguir a la Holly a Twitter @HollyWildChild
Leah Namugerwa
“A la majoria de la gent no li importa el que fan pel medi ambient. Em vaig adonar que els adults no estaven disposats a oferir lideratge i vaig optar per oferir-me voluntaria. La injustícia mediambiental és una injustícia també per a mi.”
Com a membre de 14 anys de Fridays For Future Urganda, Leah Namugerwa fa vaga cada divendres per la justícia climàtica. Leah en un inici es va inspirar per Greta Thunberg, però quan realment va decidir fer alguna cosa va ser quan va veure la fam causada per la sequera i els depreniments. Malgrat la dura resposta del govern d’Uganda als vaguistes, Leah continua lluitan pel clima. Actualment reclama la prohibició de la bossa de plàstic a Uganda.
Pots seguir a la Leah a Twitter @NamugerwaLeah
Relacionat
- Una lluitadora contra el canvi climàticR_eCC2019-11-14T16:08:09+00:00
Una lluitadora contra el canvi climàtic
- Barcelona fa front al canvi climàticR_eCC2019-11-14T16:13:16+00:00
Barcelona fa front al canvi climàtic
- Solucions a la crisi alimentària i ecològica que ens enfronta avuiR_eCC2019-11-14T16:13:39+00:00
Solucions a la crisi alimentària i ecològica que ens enfronta avui