Contacte

Navegar des de l’escola a Viana do Castelo, Portugal

En el Pla Estratègic de Viana do Castelo 2010–2020 apareix un projecte sobre els esports nàutics. En aquest es contempla el “reforçament de la ciutat a la nàutica esportiva dins de l’espai atlàntic”. Seguint aquest principi, l’Ajuntament ja ha invertit més de 8 milions d’euros en millores i creació de noves infraestructures per al desenvolupament d’ esports nàutics com la vela, rem, piragüisme, surf, windsurf, etc. El Club de Vela compta amb una nova instal·lació nàutica, el Centre de Vela, que té uns 1.892 m2, i on tenen lloc esdeveniments a escala internacional, com el campionat d’Europa Juvenil OPEN de la Classe Laser Radial, que impliquen la presència de més 260 esportistes (sumat als pares i entrenadors) de 33 països de tot el món.

Per avançar amb l’estratègia de vinculació de la ciutat amb el mar, s’ha impulsat el projecte “Centre de Mar de Viana do Castelo“. En ell s’aposta pels esports nàutics a través de la promoció d’aquests als col·legis de la ciutat. Els 1.600 estudiants poden practicar aquests esports nàutiques, i aquest fet queda reflectit en els seus currículums escolars. Això, al seu torn, s’ha vist reflectit amb un augment significatiu de la participació dels joves en les activitats organitzades pels clubs nàutics locals. També, a través d’una cooperació entre els clubs, el municipi i la secretària general d’esports portuguesa, s’ha potenciat aquests esports a través de proves nacionals i internacionals. La ciutat compta amb esdeveniments internacionals en rem, surf i vetlla, la qual cosa li ha reportat una gran projecció internacional sobre el seu projecte “Economia del Mar” a través dels esports nàutics.

També s’ha inclòs en aquest projecte la cultura costera marítima. En un antic vaixell-hospital, el vaixell Gil Eanes, s’ubica un “centre de mar” en el que es realitza la promoció de la biodiversitat i sostenibilitat de la costa i el mar entre els escolars, i la ciutadania en general, de Viana do Castelo. Els joves escolars combinen la seva formació amb la protecció del medi marí i l’aprenentatge d’esports nàutics. Els clubs nàutics han incrementat notablement el nombre de nous inscrits. Així mateix, molts pares d’alumnes s’han iniciat en aquest tipus d’esports.  Viana de Castelo no solament lidera la implantació dels esports nàutics dins del EixoAtlàntic (que comprenen més de 30 ciutats de Galícia i nord de Portugal, fins al sud de Porto), sinó a nivell de Portugal. El projecte ha tingut el suport econòmic dels programes regionals del nord del país. S’ha fet una inversió de 8 milions d’euros per a la construcció  les noves infraestructures, recuperació d’antigues embarcacions, adquisició de noves, i en el suport de proves esportives d’àmbit nacional i internacional. Organitzen, alhora, esdeveniments internacionals basats en el coneixement, que impliquen a estudiants de nivell superior i universitari. Existeixen convenis amb l’Institut Politècnic de Viana do Castelo, el qual té un grau superior en esports nàutics d’oci, i a través del qual s’intercanvien experiències en l’ensenyament dels esports nàutics.

Així, l’estratègia en la seva primera fase s’ha basat en la creació de la infraestructura nàutica, la segona en la difusió de la pràctica esportiva entre el jovent de la ciutat, i en una tercera fase s’ha generat ambient pel foment d’empreses privades de serveis adreçades a l’oci i l’activitat nàutica esportiva, contribuint al mateix temps a que el turisme nàutic sigui més efectiu. Hi ha un projecte per a la construcció d’un hotel, que tingui totes les facilitats per pràctica d’esports nàutics. L’empresa que ho ha engegat, no solament incrementarà el turisme nàutic a la zona, sinó que també atraurà públic de països del nord d’Europa per a la pràctica del surf i kitesurf.

Una de les apostes del municipi ha estat “la democratització de l’ensenyament dels esports nàutics”, que s’ha realitzat conjuntament amb els clubs i els centres escolars per facilitar l’accés, i crear les condicions perquè els joves tinguin contacte amb aquests esports. Des de l’Ajuntament es continua apostant per la promoció i sensibilització, juntament amb els col·legis, al voltant dels esports nàutics.

Més Informació

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *